Co jeść, aby mieć piękną cerę?

Autor wpisu

Redakcja

Weryfikacja merytoryczna

mgr Katarzyna Pryzmont

Czas czytania

10

 minut

Opublikowano dnia

30 stycznia 2024

To, co jemy, ma ogromne znaczenie dla kondycji naszej skóry. Każda z grup produktów jest ważna, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach.

Warzywa, owoce i inne wartościowe produkty dostarczają witamin oraz minerałów, które wspierają regenerację i nawilżenie cery. Odpowiednie tłuszcze, które często są w internecie demonizowane, muszą być obecne w codziennym menu, aby utrzymać między innymi odpowiednie nawilżenie, chronić przed uszkodzeniami czy regenerować skórę. Również białko jest kluczowym elementem jadłospisu, m.in. z powodu dostarczania aminokwasów do budowy kolagenu, dzięki któremu skóra jest elastyczna i odporna na uszkodzenia. Są również grupy produktów, które mogą odbierać blasku skórze i prowadzić do różnego rodzaju zmian. Jakie produkty włączyć do swojego menu, aby cieszyć się zdrową, promienną skórą? Jak odżywianie wpływa na urodę?

Czego potrzebuje nasza skóra?

Skóra potrzebuje odpowiedniego odżywienia, aby zachować zdrowy wygląd i prawidłowo funkcjonować. Składniki, które mają duże znaczenie dla pięknej i zdrowej skóry, to:

  • witamina C – jest silnym antyoksydantem, który chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stymuluje produkcję kolagenu, odpowiadającego za jędrność i elastyczność naskórka. Jej źródłem są warzywa i owoce, zwłaszcza papryka, natka pietruszki, kiwi, dzika różna, jarmuż i owoce cytrusowe;
  • witamina E – chroni komórki przed uszkodzeniami. Sprzyja nawilżeniu skóry i poprawia jej barierę ochronną. Bogate źródła witaminy E to m.in. orzechy, nasiona, oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej słonecznikowy);
  • witamina A – jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i różnicowania komórek skóry. Pomaga w regeneracji naskórka. Jej duże ilości są w marchwi, dyni, batatach, a także w produktach pochodzenia zwierzęcego (m.in. w podrobach);
  • witaminy z grupy B – odpowiadają za wiele procesów zachodzących w skórze, m.in. za regenerację komórek. Ich źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, ryby, jajka, orzechy i nasiona;
  • biotyna – jest często nazywana „witaminą piękna”, ponieważ wpływa na zdrowie skóry, włosów i paznokci. Pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawilżenia i zapobiega łuszczeniu się naskórka. Obecna jest w jajkach, orzechach, nasionach, a także w niektórych warzywach liściastych;
  • kwasy omega-3 – ryby (np. łosoś, makrela), siemię lniane, nasiona chia, orzechy włoskie; wspierają nawilżenie skóry, redukują stany zapalne i mogą łagodzić objawy trądziku oraz atopowego zapalenia skóry;
  • kwasy omega-6 – olej słonecznikowy, pestki dyni, olej z wiesiołka; pomagają w regeneracji bariery ochronnej skóry, wspierają elastyczność i mogą łagodzić suchość oraz podrażnienia;
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe – awokado, oliwa z oliwek, migdały; wspomagają odżywienie skóry, poprawiają jej elastyczność i mogą przyczyniać się do zdrowego, promiennego wyglądu;
  • nasycone tłuszcze w małych ilościach – masło, olej kokosowy; mogą wspierać ochronę skóry przed utratą wilgoci oraz wzmacniać jej naturalną barierę lipidową;
  • błonnik – mimo że sam nie działa na skórę bezpośrednio, to ma kluczowe znaczenie w utrzymaniu odpowiedniej flory jelitowej poprzez m.in. jego prebiotyczne działanie, które zmniejsza stany zapalne w organizmie.

Dla zdrowia skóry ważne są również minerały, zwłaszcza cynk, który reguluje pracę gruczołów łojowych, co jest szczególnie istotne przy skórze tłustej i trądzikowej. Dużo jest go w ostrygach, mięsie, nasionach dyni i orzechach. Z kolei orzechy brazylijskie, tuńczyk i mięso drobiowe to dobre źródła selenu, który działa antyoksydacyjnie i chroni komórki skóry przed uszkodzeniami. 

Jakie produkty wspierają zdrową skórę?

W utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia i elastyczności skóry ważną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których bogatym źródłem są tłuste ryby, oleje roślinne oraz nasiona. Włączenie do diety dobrej jakości olejów, np. z wiesiołka czy konopi, poprawi kondycję skóry, poprawi nawilżenie i zmniejszy świąd oraz podrażnienia. Kwasy omega-3, szczególnie EPA i DHA, chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV, zmniejszając ryzyko poparzeń słonecznych.

Czego unikać w diecie?

Na stan skóry negatywnie wpływa nadmierne spożycie cukrów oraz przetworzonych produktów. Jeśli jest ich za dużo w naszym menu, mogą się one przyczyniać do powodowania stanów zapalnych, które wywołują problemy skórne, np. wypryski. Warto więc wyeliminować z jadłospisu lub znacznie ograniczyć słodycze i słone przekąski (nadmierna ilość soli w diecie prowadzi do zatrzymywania wody w organizmie, co objawia się opuchlizną i zmęczonym wyglądem). 

Jak odpowiednio nawadniać organizm?

Odpowiednie nawodnienie jest bardzo ważne dla zdrowia skóry. Woda pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu oraz wspiera procesy metaboliczne. Zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody dziennie, jednak zapotrzebowanie na płyny może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb każdego z nas. Dzięki odpowiedniemu nawodnieniu poprawia się elastyczność skóry (staje się ona bardziej jędrna i gładka). Lepsze jest też jej nawilżenie, o czym szczególnie muszą pamiętać osoby z cerą skłonną do przesuszania oraz powstawania przebarwień.

Kawę powinniśmy pić z umiarem, bo obecna w niej kofeina utrudnia wchłanianie składników odżywczych. Działa też moczopędnie, co niestety sprzyja odwodnieniu organizmu i pogorszeniu kondycji skóry. Na kawę warto szczególnie uważać przy skórze suchej, naczynkowej lub ze skłonnością do alergii. Z drugiej jednak strony kofeina poprawia mikrokrążenie, co pośrednio zmniejsza opuchlizny i rozjaśnia cienie pod oczami. Działa zwężająco na naczynia krwionośne, dzięki czemu obszar wokół oczu wygląda na bardziej wypoczęty. 

Problemy skórne a dieta

Trądzik jest problemem skórnym, który często związany z dietą. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym i tłuszcze złej jakości sprzyjają jego nasileniu. Aby zmniejszyć wypryski, warto jeść regularnie, wybierać produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i ograniczyć słodycze, alkohol i żywność przetworzoną, oraz regularnie nawadniać organizm.

Dieta odgrywa też istotną rolę w leczeniu łuszczycy i atopowego zapalenia skóry. Chociaż nie jest to najistotniejszy czynnik wpływający na przebieg tych chorób, to odpowiednio dobrany jadłospis znacząco łagodzi objawy. Warto więc ograniczyć tzw. produkty prozapalne, m.in. cukry proste i czerwone mięso, a zwiększyć spożycie produktów bogatych w przeciwutleniacze, np. owoców i warzyw.

Dietetyka w klinice Dr Szczyt – kompleksowe podejście do zdrowia

W naszej klinice wiemy, że zdrowie to nie tylko to, co jemy. Dlatego oferujemy kompleksową opiekę psychodietetyczną, która obejmuje analizę składu ciała, ustalenie indywidualnego planu żywieniowego oraz regularne konsultacje. Nasi pacjenci zyskują pewność, że otrzymają wsparcie na każdym etapie, zwłaszcza przed zabiegami z zakresu chirurgii plastycznej i po nich, co pozwala osiągnąć trwałe efekty i przyspiesza proces rekonwalescencji.

FAQ

Czy dieta naprawdę wpływa na stan skóry?

Dieta ma ogromny wpływ na kondycję skóry. To, co jemy i pijemy, wpływa na poziom nawodnienia, elastyczność i koloryt skóry oraz pomaga zapobiegać problemom, np. trądzik, suchość skóry czy cellulit.

Jakie składniki diety są ważne dla zdrowej skóry?

Zdrowa skóra potrzebuje zbilansowanej diety bogatej w witaminy (zwłaszcza A, C i E), minerały (cynk, selen) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które działają przeciwzapalnie i nawilżają skórę. Wykluczanie na własną rękę ze swojego menu różnych grup spożywczych może przyczynić się do niedoborów kluczowych składników do jej regeneracji czy  elastyczności.

Jakich produktów należy unikać dla zdrowej cery?

Należy ograniczyć spożycie produktów wysokoprzetworzonych, bogatych w cukry proste, tłuszcze trans, sól i sztuczne dodatki. Warto też unikać alkoholu, który odwadnia organizm i przyspiesza starzenie się skóry. Produktem pośrednim metabolizmu alkoholu jest aldehyd octowy i to on właśnie przyczynia się do osłabienia naturalnej bariery lipidowej skóry, co prowadzi do przesuszenia, podrażnień i większej podatności na infekcje oraz działanie czynników zewnętrznych. Ponadto aldehyd octowy zwiększa reakcje zapalne, co może zaostrzać problemy skórne takie jak trądzik, różowatość (rosacea) czy egzema oraz zaburza oczyszczanie organizmu, czego efektem są wypryski, ziemisty odcień skóry i brak blasku. Alkohol rozszerza również naczynia krwionośne, co sprzyja zaczerwienieniom i pękaniu naczynek.

Jakie owoce i warzywa są najlepsze dla skóry?

Marchew, bogata w beta-karoten, poprawia koloryt i elastyczność skóry, a także chroni ją przed szkodliwym działaniem słońca. Pomidory, dzięki zawartości likopenu, hamują powstawanie przebarwień i wzmacniają naczynia krwionośne. Jagody, pełne antocyjanów, zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Truskawki, bogate w witaminę C, stymulują produkcję kolagenu i rozjaśniają cerę. Awokado dzięki zdrowym tłuszczom nawilża skórę, a szpinak i brokuły dostarczają witamin niezbędnych dla jej prawidłowego funkcjonowania. Regularne spożywanie tych produktów to prosty sposób na poprawę wyglądu skóry i zachowanie jej młodego wyglądu.

Czy picie dużej ilości wody poprawia stan skóry?

Woda odgrywa ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniego nawilżenia skóry. Jej regularne picie w odpowiednich ilościach pomaga zachować elastyczność i zdrowy wygląd cery, a także wspiera procesy detoksykacyjne całego organizmu. 

Jak dieta wpływa na trądzik?

Dieta bogata w przetworzone jedzenie, produkty mleczne i cukry proste może nasilać trądzik. Włączenie produktów o niskim indeksie glikemicznym oraz bogatych w cynk i witaminę A może pomóc zmniejszyć zmiany skórne. Jeśli jednak są one już utrwalone, a na cerze widoczne są nie tylko przebarwienia, ale też blizny po trądziku warto skonsultować się ze specjalistą, który dobierze odpowiednie leczenie.

Jak dieta może pomóc w walce z przedwczesnym starzeniem się skóry?

Spożywanie pokarmów bogatych w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze i witaminy (szczególnie C i E) sprzyja spowolnieniu procesów starzenia. Warto włączyć do diety orzechy, ryby, jagody i awokado, które są źródłem składników pomagających zredukować działanie wolnych rodników. Niestety sama dieta nie wystarczy, aby uchronić się przed przedwczesnymi oznakami starzenia skóry. Najlepsze efekty dają odpowiednio dobrane procedury chirurgii plastycznej i medycyny estetycznej. Zachęcamy do konsultacji z jednym z naszych specjalistów.

Czy kawa i herbata mają wpływ na cerę?

Nadmierne spożycie tych napojów może prowadzić do odwodnienia organizmu, co objawia się przesuszoną i szorstką skórą. Kofeina może podrażniać układ pokarmowy, co u niektórych osób przekłada się na problemy skórne. 

Czy istnieje dieta idealna dla pięknej cery?

Nie ma jednej, uniwersalnej diety, która gwarantowałaby piękną cerę każdemu. Nasza skóra jest bardzo indywidualna i to, co działa na jedną osobę, może nie przynieść efektów u innej. Odpowiednio zbilansowany jadłospis, bogaty w składniki odżywcze, może jednak znacząco poprawić wygląd i zdrowie skóry u każdego. Dodatkowo nasz specjalista może zlecić odpowiednie badania i na ich podstawie dobrać indywidualny model żywienia.

Czy dieta pomoże w walce z przebarwieniami skóry?

Produkty bogate w witaminę C, E i beta-karoten wspierają regenerację skóry i zmniejszają widoczność przebarwień, ale nie będą w stanie całkowicie ich usunąć. W takim przypadku warto skonsultować się ze specjalistą, który dopasuje skuteczne zabiegi i/lub wdroży leczenie.

Podobne artykuły